keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Kolea aamu

7.2.2018

Nyt on keskiviikkoaamu. Herätessä lämpöasteita oli 4,5 celsiusta. Asunnon sisälämpötila oli noin 14 astetta. Lämmitin on ihan paikallaan. Ikkunoista vetää ihan hirveästi, onneksi paksut verhot suojaavat vähän.Koska Dessie sijaitsee vuoristossa, niin lämpötilavaihtelut ovat valtavia. Pihan kukille tämä on kuitenkin ihan liikaa: tuntuu että ne eivät ehdi edes toipua edellisestä viileästä yöstä, kun iskee jo toinen viileä yö. 

Injeraa ja watteja: porkkana, keitetty kananmuna ja kanaa. Kana ostettiin edellisellä viikolla. Vartija tappoi sen meidän apulaisen puolesta: se on kuulemma Etiopiassa miehen tehtävä. Apulainen sitten kyni ja valmisti kanan syötäväksi. Meillä oli jääkaapissa kattilassa kunnon kana. P pani sen pakastimeen. Apulainen valmisti kanan tiistaiksi. Hän teki siitä doro wattia, eli kanapaistosta. Tämä on muuten Etiopian kansallisherkku. Hyvää oli, mutta hyvin tulista... sisälsi paljon berberiä!


Voi kukkaparkoja.. Mutta huomatkaa pihan perällä kulmakunnan kingi. Tälle kissalle ei ryttyilty.


Toimiston väkeä yhteisellä lounaalla meillä


Hyvän tuoksuiset oksat rappusilla - kuin juhannuskoivut konsanaan!


Perinteinen etiopialainen käsienpesupaikka


Tämän alueen toinen hallitsija istuu talon nurkalla. Eikä hänellekään ryttyilty.


Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa mistä arkipäivän elintarvikkeet sai ostettua. Täällä Addiksessa on supermarket, josta saa ostettua kaikkea, mutta esimerkiksi Dessiessä piti kiertää kaksi eri kauppaa jos halusi ostaa esimerksi ihovoidetta ja banaania.

Pikkukaupoissa myydään kaikenlaisia kuivia elintarvikkeita, hygieniatuotteita, pesuaineita jne. Kodinkoneet ja huonekalut ostetaan pajoilta ja pienistä kodinkonekaupoista.
Torilta ostetaan vihannekset, kasvikset ja liha (elävänä tai kuolleena), sekä erilaisia käyttötavaroita. Vaatteita myydään niin torilla kuin pikkukaupoissa. 

Usein kojussa on töissä nainen ja nainen kantaa mukanaan lasta. ”Lapsi mukaan työpaikalle” tapahtuu täällä käytännössä joka päivä.

Ravintolassa on perinteistä varmistaa ensin, onko jokin tietty annos sinä päivänä myynnissä. Menussa kerrotaan mitä kaikkea ravintolassa voi olla tarjolla, mutta sitä ei välttämättä ole tarjolla kyseisenä päivänä/viikkona/paaston aikana/ikinä.😄

Levottomuuksia

Viime syksynä väitettiin, että Etiopian hallitus myi kaiken sokerin ulkomaille. Sen takia Etiopiassa ei ollut myynnissä yhtään sokeria, vaikka täällä viljellään valtavasti sokeriruokoja. Tilanne johti levottomuuksiin ja yhteenottoihin. Huhut kertoivat, että sokeri kuljetettiin hallituksen toimesta pois maasta rekoissa. Huhuja ei pystytty todistamaan, mutta sokeri tosiaan puuttui kaupan hyllyltä. Oli miten oli, mutta sokerin puuttuminen aiheutti yhteenottoja ja ne yhteenotot käytiin vain muutaman sokerikilon tähden.

Internet on nyt ollut suljettuna. Huhut kertovat, että se olisi rangaistuksena levottomuuksista, jotka olivat syttyneet loppiaisen eli timkatin aikana. Ilmeisesti virallisen kannanoton mukaan internet toimii aina, mutta joskus linjat saattavat olla huonot. 

Pahinta näiden levottomuuksien aikana ovat huhut. Hallitus vähättelee levottomuuksia ja ohittaa täysin syyt, mistä kansan kapinointi johtuu. Työttömyys ja täydellisen demokratian puuttuminen ovat puheiden mukaan eräitä merkittäviä syitä levottomuuksiin. Nykyinen Etiopian hallitus muodostui kommunismin kaatumisen jälkeen. (Tätä kirjoittaessa ei tiedetty, että pääministeri jättäisi erohakemuksen tehtävästään 15.2.2018. Viikonloppuna maahan annettiin ilmoitus poikkeustilasta https://yle.fi/uutiset/3-10080560 )


Etiopiassa on hienoa ja maa on hyvin kiehtova, ihmiset ihania, mutta nämä asiat painavat omaa mielialaani. En tiedä miten eläminen epävakaassa maassa vaikuttaa ihmisiin. Jokainen päivä soljuu hitaasi eteenpäin. Kaksi viikkoa kestänyt nettikatko kuitenkin turhauttaa. Nettikatko ei toki vaivaa mm. teleoperaattoreiden johtajia, poliitikkoja ja muita, koska netti nyt sattuu toimimaan vain heillä - mutta ei kenelläkään muulla :D. Aikamoinen sattuma.