torstai 25. tammikuuta 2018

Uusi kotini

Oma koti kullan kallis.
Pääsin tiistaina muuttamaan asuntooni Addiksessa ja kyllähän siellä mahtuu hyvin olemaan. 
Ensimmäistä kertaa elämässä asun yksin kolmen makuuhuoneen asunnossa ;)

https://photos.app.goo.gl/E8ZTPOB2ZRyRnp1p2


Tiistaina söin ensi kertaa etiopialaista perinneruokaa injeraa täällä Etiopiassa. Olin syönyt sitä aiemmin Brysselissä eräässä etiopialaisessa ravintolassa, joten tiesin mitä odottaa.

Kuva injerasta:
https://drive.google.com/file/d/0B0S-iHye7IR1TEFHX3UteDRWeUhMeFpjekxXeUpjWU9sVEs4/view?usp=sharing

Injera on kuin Suomessa leipä tai peruna ruokalautasella: sitä syödään joka ruoalla. Se on iso lätty, joka paistetaan pannulla. Taikina tehdään gluteenittomasta teffe-jauhosta. Eli kaikki kotikokit kuulolla.

Injeran taikina leivotaan juuresta ja maku on hapan. P kertoi, että Suomessa vastaavaa makua saa, kun pehmentää hapankorpun nesteessä.

Injera syödään eri kastikkeiden kanssa, kuten peruna Suomessa. Injeran mukana tarjotaan watteja. Watit ovat erilaisia kastikkeita. Injera-letusta revitään palanen ja se pyöräytetään kastikkeessa, ja sitten eiku suuhun vaan. Maan tapaan injera syödään käsin. Kastikkeilla on omat nimensä, ja ne tehdään joko linsseistä, lihasta (kana, nauta, lammas), perunoista, herneistä, jne... Ainoastaan juhlahetkinä syödään lihawatteja. Muuten etiopialainen ruoka on kasvispainotteista, mikä tuskin on ihmekään. Ilmeisesti suurinosa ortodokseista paastoaa paastonaikojen lisäksi myös useana kertana viikossa ja myös muslimien ruokavaliota rajoittaa omat paastotapansa.

Minusta injera oli hyvää ja mielelläni maistelen vielä muitakin watteja.