lauantai 20. tammikuuta 2018

Laukkuun voita ja piimää vaan!


Hei vain!


Tässä blogikirjoituksessa kerron kuinka olisi hyvä varautua kun lähtee reissaamaan Välimeren yli Etiopiaan. 

1)     Tarkasta Finavian sivuilta, mitä lentokoneeseen saa pakata (ja mitä ei)

Täytyy sanoa että Lähetysseuran pitkä kokemus vapaaehtoisten lähettämisestä näkyi etukäteen jaetussa perehdytysohjeessa. Itse en olisi tajunnut varata mukaan otsalamppua sähkökatkojen takia. Olin varannut mukaani myös aurinkokennolla toimivan varavirtalähteen, mutta olin epähuomiossa pakannut sen ruumaan menevään laukkuun. Varavirtalähteeni on nyt säilössä Helsinki-Vantaalla ja minun matkalaukusta löytyi lappu, jossa kerrottiin että matkalaukustani on poistettu vaarallinen esine. No, ehkä ensi kerralla muistan tarkistaa mitä matkalaukkuun (sekä käsimatkatavaroihin ja ruumaan menevään) sai pakata ja mitä ei.

2)     Pakkaa vaatteita, joihin on OK pukeutua

En pidä ylimääräisen tavaramäärän kuljettamisesta. Ajattelin Addikseen lähdöstäkin, että selviän yhdellä matkalaukulla. Perkasin laukusta pois tavaraa vielä ennen kentälle lähtöäkin. Laukusta jäi pois rinkkapaidat ja shortsit. Vaikka pukeutuminen on Addiksessa vapaampaa (koska suurkaupunki) ajattelin pelata varman päälle ja jättää nämä vaatteet odottamaan Suomen suloista suvea. Mukaani lähtivät käytännölliset mekot, tunikat, hameet ja paidat joita saisi hyvin yhdisteltyä eri housujen kanssa. Sit valitsin mukaani myös kivoja kenkiä, joilla pystyy kävelemään pitkiäkin matkoja. Yöt täällä Addiksessa ovat ainakin tammikuussa viileitä, joten pakkasin mukaani myös neuletta ja villasukat. Parina yönä lämpötila on laskenut noin 15 asteeseen, ja talot ovat viileitä, koska lämmitystä ei ole.

Nyt täällä Addiksessa olen huomannut, että pukeutuminen todellakin on vapaampaa. Naisilla on mekkoja, joiden helmat yltävät polviin asti ja t-paita paljastaa olkapäät. Miehet pukeutuvat yhden päivän maassa olon perusteella pitkiin housuihin ja t-paitoihin tai kauluspaitoihin. Shortseja en ole nähnyt vielä miehillä enkä naisilla. Naisten kengät ovat aivan ihania. Naiset joko suoristavat hiuksia tai jättävät ne auki tai rennosti kiinni. Nuorten miesten hiustyyli on Suomessakin tuttu ”ananaskampaus”, eli sivuilta lyhyt ja päältä pitkä. Muutenkin tapakäytänteet on hyvä tietää…

3)     Eri kulttuuri- ja tapakäytänteet ja kieli

Etiopian sisällä vaihtelee suuresti pukeutumiskäytänteet. Addis ja Dessie ovat moderneja ja näissä kaupungeissa voi pukeutua ”vapaammin”. Maaseudulla taas naisten on pukeuduttava pitkiin helmoihin. Olen varannut mukaani juhlavammat vaatteet, joihin pukeutumalla voin mennä esimerkiksi kirkkoon. Etiopiassa puhutaan useita kymmeniä (satoja?) kieliä ja murteita, mutta olen ajatellut opetella amharaa, joka on virallinen kieli.  Tuttu Shalom taipuu tervehdyksenä myös täällä "Selam". Yritän opetella myös muita fraaseja.

4)     Lääkkeet!

En ole koskaan ennen käyttänyt rahaa apteekkiostoksiin kuin tätä varten valmistautuessa. Addis ei ole malaria-aluetta, joten malarialääkkeiden suhteen minun ei tarvinnut olla huolissaan. Ostin kuitenkin suunniteltua Tansanian matkan takia malarialääkkeitä mukaan varastoon. Malarialääkettä olisi voinut ostaa myös Tansaniasta, missä se on myös paljon halvempaa. Minulle suositeltiin, etten ostaisi malarialääkettä Etiopiasta, koska ilmeisesti lääkkeen sisällöstä ja näin ollen vaikuttavuudesta ei voisi olla varma. Addis Abeba sijaitsee vuoristossa ja aivan kuin olisin lukenut jostain, että Addiksen matalin kohta on suurin piirtein samalla kohdalla Suomen Haltin kanssa. Ostin mukaani apteekista peruslääkkeitä, kuten kipulääkkeitä, kortisonia ja maitohappobakteereja. Lääkkeiden lisäksi ostin uuden Luneten kuukupin ja kuukupin pesunesteen ja puhdistusliinoja. Ostin myös itseni telomisen pelossa laastareita ja sidetarpeita. Tämän lisäksi ostin ripulilääkettä, koska sairastin melko rajun ruokamyrkytyksen Kiinassa.

5)     Matkavakuutus

Selvitä eri yhtiöiden matkavakuutus. Niissä on jonkin verran eroja. Jotkin matkavakuutukset eivät ole voimassa sotariskimaissa tai paikoissa, joissa on levottomuuksia. Esimerkiksi Etiopian valtionrajoilla on levottomuuksia, joten siellä perusmatkavakuutus ei olisi ollut voimassa. Joidenkin vakuutusyhtiöiden, kuten Pohjantähden vakuutuksissa ei myönnetä kuolin korvausta. Koska tarkoitukseni on olla täällä 6 kk, minun piti ostaa pidennetty matkavakuutus. Siihen liittyy omat ehtonsa ja isommat vakuutusyhtiöt eivät myönnä pidennettyä matkavakuutusta, jos omissa terveystiedoissa on jotain häikkää.

6)     Rokotukset

Kannattaa tsekata. Onneksi Suomessa saa jo lapsena kaiken maailman rokotukset, joten niihin ei tarvinnut enää upottaa rahaansa. Itselleni rokotuksia on kertynyt myös aikuisiällä. Tätä matkaa varten otin aivokuumerokotteen, keltakuumerokotteen ja influenssarokotteen. Ajankohtaiset rokotustiedot löytyvät internetistä mm. THL:n sivuilta. Itse otin opiskelijana yhteyden YTHS:n matkailijapalveluun. PS. Rokotuksiin kannattaa varata rahaa.

7)     Asiakirjat

Tsekkaa passi ja luottokortti (ota kopiot). Tsekkaa nettipankin kuviot (suoraveloitus). Tsekkaa tarvitseeko kohteessa viisumia. Etiopiaa varten hommasin sähköisen e-viisumin (ota kopio). Tee matkustusilmoitus ulkoministeriöön (www.formin.fi). Ota kopioita passikuvasta (jos ei muuta, niin anna niitä sit nimmarin kanssa ihailijoille 😉 )

8)     Kivoja tavaroita


Otin mukaan myös tavaroita, joista tulee hyviä muistoja. Kun koti-ikävä iskee, niitä on mukava katsella ja ajatella, että ne rakkaat on siellä jossain. Hyvät muistot myös saavat tajuamaan, kuinka kivoja juttuja elämässä on. Nii ja otin mukaani myös suomalaista karkkia.