lauantai 27. tammikuuta 2018

Kyllä lisättyjä lisäaineita! Eli kuinka tehdä vihanneksesta syötävää.

Morojenttes!

Tänään ajattelin kirjoittaa vähän etiopialaisesta ruoasta. Injeraa söin tuossa aiemmin, mutta muuten tähän asti olen syönyt ravintolassa pizzaa ja pastaa. Kotioloissa P:n apulainen on valmistanut meille porkkanakeittoa ja tonnikalalaatikkoa. P:n apulainen osaa tehdä suomalaisia ruokia ja ruoat maistuivat todella hyviä. Ymmärtääkseni moni etiopialainen apulainen, jonka Lähetysseuran työntekijä on palkannut, on opetettu valmistamaan suomalaista ruokaa. Itsekin olen huomannut, että pitkään ulkomailla oltuani kaipaan erityisesti suomalaista ruokaa. Apulaisten leipoma tummempi leipä on ollut todella hyvää ja varmasti helpottaa jonain päivänä koti-ikävää.

Olen syönyt hedelmiä, kuten avocadoja, appelsiineja, ananasta ja luumuja. Olen syönyt myös kurkkua ja tomaattia.

Hedelmät ja vihannekset, joissa ei ole kuorta, on pitänyt liottaa miedossa kloriittilioksessa 20 minuutin ajan. Tämä on ainoa tapa saada myrkyt tapettua vihanneksista. 

Kraanavettä ei voi juoda, vaan se keitetään ja sitten vielä puhdistetaan filtterin läpi. Filtteröintiä tehdään, koska vedessä on paljon kalkkia, ja se saostuu veden pinnalle. 

Koska kraanavesi ei ole juotavaa, en käytä sitä edes hampaiden pesussa. Huuhdon hampaat ja hammasharjan puhdistetulla vedellä.