maanantai 22. tammikuuta 2018

Ensimmäinen viikonloppu Addiksessa osa 1.


ሰላም ነው


Yllä lukee "hei" amharaksi ja se lausutaan "salam". 

Takana on nyt ensimmäinen viikonloppu Addiksessa ja voi pojat millainen viikonloppu tämä on ollut. 

Presidentin vaalien ennakkoäänestys on alkanut ja perjantaina matkustimme Suomen suurlähetystöön äänestämään. En olisi koskaan uskonut, että joskus äänestäisin ennakkoon Afrikassa. Suurlähetystö oli viihtyisä ja äänetystilanne yhtä tavallinen kuin aina. Odottaessani sitä, että toiset saivat äänestettyä katselin ulos ikkunasta. P kertoi minulle, että olimme Afrikan pääkaupungissa. Ikkunasta näkyi komea (kiinalaisten rakentama) African Union. Joulukuussa olinkin ollut Euroopan pääkaupungissa Brysselissä ja bongannut siellä Europan Unionin talon. Komea pytinki tämäkin ja ihan uusi.

African Unioni


African Union ja siinä vieressä hotelli, jossa virkamiehet yöpyvät. Hotelli ei ollut vielä valmis.


Suomen Suurlähetystö Addis Abebassa

Äänestyksen jälkeen lähdimme syömään P:n ja Pe:n kanssa. Pe oli Addiksessa työmatkalla ja hän on Lähetysseuran Etiopian ja Tansanian aluepäällikkö. Muutoin hän asuu Tansaniassa. 

Menimme ravintolaan, jossa sai eurooppalaista ruokaa. Söin lohipastaa, joka oli hyvää. Jälkiruoaksi tilasin hedelmäsalaatin, koska hedelmät täällä ovat herkullisia.


Tämän jälkeen lähimme ajelemaan pitkin Addiksen katuja. Koko maa juhli loppiaista, joka näkyi kaduilla samoin kuin juhannus Suomessa: kadut olivat autiot. Pääsimme hyvin ajelemaan pitkin katuja ja P esitteli aluejohtajalle ja minulle Addista. Kiertoajelu kesti tunnin emmekä olleet vielä nähneet kuin pienen osan kaupungista. Kaupunkia rakennetaan valtavasti ja jos aiemmin kaupunkia oli ollut helppo kiertää kävellen, niin nykyisin tilanne oli aivan eri. Kadut oli muutettu useamman kaistan autoteiksi. Ylittääkseen kadun oli vain uskaltauduttava hyppiä tien toiselta puolelta toiselle.

Etiopiassa käytetään juliaanista kalenteria. Loppiainen osui tälle viikonlopun vaihteelle. Loppiaisen eli timkatin juhliminen näkyi erityisesti ortodoksikirkkojen kulmilla. Aiemmin ortodoksisuus on ollut Etiopian valtionuskonto. Tällä hetkellä yli puolet etiopialaisista on kristittyjä (62%) ja noin kristittyjen määrästä noin 43% on ortodokseja (lähde wikipedia, koska korkeakoulu).

Tässä kuvia kiertoajelultamme:
Satuimme väkijoukon taakse. Joukko kantoi ilmeisesti ikonia ja he lauloivat ja tanssivat.


Matka Addiksen ylängöille


Aiemman näkemäni African unionin rakennuksen vastakohta oli lähellä oleva pellistä rakennettu hökkeli, joka oli ilmeisesti jokin myyntikoju


Yksi kymmenistä Addiksen liikenneympyröistä, joissa oli ainakin 2-3 kaistaa


Matka kohti ylös!


Alhaalla Addis Abeba


Kaupunkimaisemaa


Timkatin viettoa varten kaupunki oli koristeltu lipuin ja viirein.
Vielä olisi ollut lampaita myynnissä illallista vartenSeuraavassa postauksessa kirjoitan vähän lauantaipäivästä :)