tiistai 6. maaliskuuta 2018

Battle of Adwa - Adwan taistelu

Perjantaina 2.3. oli kansallinen vapaapäivä. Itsekään en läpytellyt aamulla koululle vaan nukuin pitkälle aamupäivään ennenkuin nousin sängystä. Koko viikonloppu on muisteltu Adwan taistelua, joka käytiin etiopialaisten ja italialaisten välillä vuonna 1896. Taistelu käytiin, koska Italia hyökkäsi Etiopiaan (silloiseen Abyssiniaan) vallatakseen lisää Afrikan sarvesta osaksi kuningaskuntaansa. Kuningas Menelik II:n armeija kuitenkin kukisti italialaiset. Eritrea ja osa Somaliaa kuuluivat Italian kuningaskuntaan. Italia valtasi Mussolinin johdolla Etiopian myöhemmin 1930-luvulla tällä kertaa onnistuen. Etiopia itsenäistyi kymmenen vuotta myöhemmin.

By Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20350959


M oli yrittänyt kysellä miten Adwan päivää juhlitaan, mutta ilmeisesti tähän ei ole olemassa mitään tiettyjä tapoja. Koulut ja muut virastot olivat kiinni. Mekane Yesus seminaarilla olisi ollut tänään tapahtumaa kuuroille, mutta en jaksanut lähteä katsomaan järjestelyjä. Pysyin kotona, luin kirjoja ja vietin aikaa rauhassa itseni kanssa. Myöhemmin iltapäivällä lähdimme M:n kanssa ajelulle. Suunnistimme kohti sirkusta, joka oli tullut kaupunkiin. Suunnitelmamme muutti kuitenkin rankka sade ja päätimme sen sijaan kääntää auton keulan kohti ravintolaa. Istuimme hämärässä ravintolassa ja söimme hyvää pizzaa.

Täkäläinen liikennekulttuuri on hyvin jännittävää. Rankka sade kuitenkin rauhoitti holtittomia autoilijoita. He laittoivat hätävilkut päälle ja, koska paikallista liikennekulttuuria on hyvä yrittää matkia tietyin realiteetein, M laittoi myös autonsa hätävilkut päälle. Olihan se kokemus!