torstai 15. maaliskuuta 2018

Arkea Luterilaisella koulutuskeskuksella

Hei!


Harjoitteluuni on nyt suunniteltu sisältyvän Mwanzassa seuraavia asioita: opettamista, opettamista ja opettamista. Tiistaina oli minun ensimmäinen tutustumispäiväni koululla. Seuraavana päivänä sain opettaja H:lta tarvittavat materiaalit opettaakseni ensi viikolla Paavalin kirjeistä korinttilaisille. Sain häneltä lainaan muunmuassa afrikkalaisia raamatuntutkimuskirjoja, jotka avaavat tieteellistä raamatuntulkintaa Afrikan kulttuurista käsin. Olen nyt tutustunut materiaaleihin ja täytyy sanoa, että raamatuntutkijana, eli eksegeesinä toimiminen, on ollut nyt ihan mukavaa.

Minun pitäisi oppitunnilla avata vähän historiaa ja vaihetta, jolloin Paavali kirjoitti kirjeensä korintilaisille. Nostan myös esille tilanteen, jota seurakunta eli ja sen, kuinka tansanialainen pappi voisi saarnata korintilaiskirjeistä evankeliumia ymmärrettävästi seurakunnalleen.

Paavalin kirjeistä voi päätellä, että Korintin seurakunnan taival ei ollut lähtenyt hirveän hyvin liikkeelle. Korintin seurakunta oli alkanut jakaantua. Paavali puuttui kirjeessään tiukasti tähän ja hän ojensi seurakuntaa myös muista asioista. Itse ajattelin nostaa kirjeistä esille kysymyksen ruumiin ylösnousemuksesta. Ajattelen, että aiheen käsittely oppitunnillani on tärkeää papiksi tai evankelistaksi valmistuvalle. Aion antaa lisäluettavaa kielilläpuhumiseen liittyen. Niin Etiopiassa kuin Tansaniassa kielilläpuhuminen näkyy myös luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa. Luulen, että opettaja H:lta lainaan saamani Gerson Mgayan tutkimus ensimmäisen korintilaiskirjeen 12. ja 14. luvuista avaa hyvin kielilläpuhumisen tematiikkaa myös täkäläiselle opiskelijalle.

Kielilläpuhumiseen voisi oppitunnilla keskittyä enemmänkin. Teema on minulle täysin tuntematon, joten tietämys asiasta tulisi täysin opiskelijoilta. Voin vain esitellä oppilaille Paavalin mielipiteen kielilläpuhumisesta, joka oli, että kielilläpuhumisen lahjaa oli käytettävä seurakunnan ja kirkon rakentamiseksi. Luulen, että täällä elävälle papille tämä Paavalin käsky olisi täysin varteenotettava.

Minulle kielilläpuhuminen on tuntematonta ja uskon, että tilanne on sama monelle muullekin suomalaiselle luterilaiselle. Olen kuullut kielilläpuhuttavan ennen Etiopiaan tuloa kerran aiemmin. Tämä tapahtui Joensuun Helluntaiseurakunnan kokoontumisessa, jonne olin osallistunut osana Suomen Ekumeenisen Neuvoston järjestämää Ketko-kurssia. Ketko-kurssin tarkoitus on tutustuttaa nuoria aikuisia käytännön ekumeniaan ja vierailla eri kristillisissä yhteisöissä ja seurakunnissa.

Etiopiassa puolestaan kuulin kielilläpuhumista Mekane Yesus-kirkon jumalanpalveluksessa  yhteisessä esirukouksessa. Kukaan ei suhtautunut kummeksuen tapahtuneeseen ja se kuvaa kuinka tavallista se täällä päin maailmaa on.

Minusta on kiva mennä opettamaan korintilaiskirjeistä raamattukoululaisille. Minulle on varattu kummankin korintilaiskirjeen käsittelyyn yhteensä kolme 45 minuutin mittaista opetustuokiota. Kiire tulee!

Tänään opetin opettaja U:n kanssa sielunhoidon oppitunnilla kehityspsykologiaa. Kävin läpi suuripiirteisesti ihmisen kehityksestä kehityspsykologian näkökulmasta ja annoin aikaa lisäkysymyksille. Opiskelijat esittivät hyviä kysymyksiä ja sain esiteltyä jopa E.H.Eriksonin ja Freudin teorioita. Minulle oli varattu ensin vain puoli tuntia, mutta ope U antoi minun kuitenkin opettaa koko lopputunnin. Oppilaat olivat hyvin kiinnostuneita aiheesta. Ei sillä, minuakin kiinnostaa ihmisen kehityskaari todella paljon ja oli mukava opettaa aiheesta, joka kiinnosti myös itseäni.

Opetusvälineenä käytin tussitaulua. Piirsin yksinkertaistetusti ihmisen elämänkaaren vauvasta vanhuuteen. Oppilaat kirjoittivat puheestani omat muistiinpanonsa, jolloin siihen ei kulunut aikaa. Opettaja U toimi tulkkina ja itse opetin suomenkielellä. 

Tänään on illasta luvassa "Talent show" kansainvälisellä koululla. Menemme katsomaan, millaisia temppuja ja taitoja opiskelijat esittelevät yleisölle, eli omille vanhemmilleen ja muille läheisille. Aikamoinen ilta luvassa.