torstai 17. toukokuuta 2018

Koeviikko...ohi!

9-luokkalaisen kevätlukukausi lähenee loppuaan ja tänään hän suoritti viimeisen kokeensa. Ruotsin koe aiheutti päänvaivaa, kuten se aiheuttaa monelle muullekin suomalaiselle ruotsin kielen opiskelijalle. No, koe on nyt takana ja huomenna on viimeinen päivä lähetellä opettajille jäljelle jääneitä kurssitehtäviä.

Lukukauden loppu aiheuttaa aina koesuman ja olemme viimeisen kuukauden aikana harjoitelleet ainakin kerran viikossa johonkin kokeeseen. Luulen, että moni peruskoululainen huokaisee tässä vaihetta kevättä helpotuksesta. Lukiolaisten koeviikko tosin taitaa monessa koulussa olla vasta tulossa. Myös "minun" nettilukiolainen suorittaa useasta kurssista nyt viimeisiä tehtäviä. Harmi vain, että tällä viikolla nettiyhteys on pätkinyt koko ajan. Olemme toki tottuneet siihen, että kerran päivässä menee sähköt poikki - tällä viikolla sähköt ovat pysyneet, mutta nettiyhteys on ollut päällä pahimmillaan vain minuutin ajan. Tässä blogia kirjoittaessa netti pätkii koko ajan. Toivomme, että ensi viikolla internetyhteys toimisi paljon paremmin ja lukiolainen pääsisi takaisin kiinni suunniteltuun opiskelutahtiinsa. Teimme hänen kanssa lukujärjestyksen, jonka mukaisesti hänen pitäisi saada valmiiksi toukokuun lukion kurssit.

Tällä viikolla (ilmeisesti tänään tai eilen) alkoi muslimien paasto, ramadan. Se on näkynyt täällä Addiksessa siten, että rukoushetket, jotka muutenkin aina kuuluvat kaiuttimista, ovat olleet tällä viikolla paljon pidempiä ja kovaäänisempiä. Aamun rukoushetki on aina aamuisin auringon noustessa. Yleensä havahdun siihen pieneksi hetkeksi, kunnes jatkan unia. Tällä viikolla olen ehtinyt säpsähtää aamulla useamman kerran hereille rukoushetken aikana ja ihmetellyt sen pituutta. Nytkin istun tässä olohuoneessani ja kirjoitan tätä blogia ja olen kuunnellut muslimien rukousta ja nyt ortodoksikristittyjen jumalanpalvelusta. En tiedä kuvittelenko, mutta aivan kuin myös ortodoksikristittyjen kaiutin olisi ollut tällä viikolla hieman kovemmalla voluumilla. Heidän kaiutin ehtikin olla pääsiäisviikonlopun jälkeen hieman pienemmällä muutaman viikon ajan.

Tämä kaupunki on siis todellakin täynnä ääniä koko ajan, ympäri vuorokauden. Ortodoksikirkon ja moskeijan kovaääniset rytmittävät päivää mukavasti. Aamulla tiedän, kuinka paljon ehtii vielä nukkua ja illalla tiedän, että voisin suunnitella pian unille siirtymistä. 

Sunnuntaiaamuisin on mahdollista kuunnella monenkin Mekane Yesus-kirkon pihalla kovaäänisen kautta sisällä olevan messun kulkua, mutta mielestäni voluumi ovat olleet tähän saakka ainakin siedettävällä voimakkuudella. Kunnon "meteli" kirkossa, kun muusikko säestää kirkkokuoroa sähkökoskettimilla ja kaiutin on säädetty siten, että meno on kuin olisi rokkikonsertissa. Ennenkuin totuin kovaan musiikkiin (tai kuurouduin) käytin Dessiessä korvatulppia. Se kuvaa täydellisesti sitä, kuinka korkealta ja kovaa "virret veisataan" täälläpäin maailmaa.