tiistai 20. helmikuuta 2018

Kihlausseremonioita ortodoksiseen tapaan


Jos Etiopiassa mies mielii saada ortodoksinaisen puolisokseen, on seurattava traditiota. Tässä kirjoituksessa puhun siis miehen ja naisen välisestä avioliitosta, homosuhteet on kielletty laissa. Rangaistus on ymmärtääkseni vankilatuomio.

Jos siis mies mielii astua avioliittoon, on hänen selvitettävä, kuinka tarkasti perinteitä noudattavia tulevat appivanhemmat ovat. Jos näin on, niin miehen on valittava lähipiiristään viisi itseään vanhempaa miestä. Näiden tehtävä on mennä appiukon luo ja pyytää tytön kättä sulhasen puolesta.


Tämä neuvottelu sisältää omat seremoniansa ja tarjolla on mm. alkoholia. Ortodoksit eivät sylje lasiin, mutta luterilaiset kieltäytyvät alkoholista. Alkoholin käyttöä pidetään syntinä. Alkoholi on täällä iso ongelma ja väärinkäyttö tuo mukanaan ongelmia, kuten köyhyyttä ja väkivaltaa. 
No mutta sepä sit tästä aiheesta. 
Me lähdimme perjantaina 2.2. Kompolchan toimintakeskukseen. Päätimme kokeilla onneamme ja ottaa mukaan tietokoneen... Jos siellä vaikka toimisi netti. Täälläpäin maailmaa on suositeltavaa, että virta otetaan regulaattorin kautta. Se muuntaa sähköjännitteen sopivaksi, jotta tietotekninen aparaatti ei mene rikki. 


Matka Kompolchaan oli 12 km pitkä


Matkalla näimme Etiopian apinoita, eli geloja.


Kompolchan kaapunki


Kompolchan toimitakeskus. Jaoimme P:n, L:n ja F:n kanssa vihkoja ja kyniä täällä avustettaville köyhien perheiden lapsille koulunkäyntiin.


Näkymä toimintakeskukselta

Toimintakeskuksella oli myös mahdollista oppia neulomaan ja tekemään käsitöitä.

Kahvipöydän matto

Signeri


Luokka
Heikosti kasvaa vihreä ryytimaalla

Kompolchan toimintakeskukseen tutustuminen oli mukavaa. Myös siellä on vammaisten ryhmä, joka toimii ymmärtääkseni samalla periaatteella kuin Dessiessä - vanhemmat voivat tuoda lapsensa päiväksi paikkaan, jossa lapsi voi olla turvassa ja he itse voivat mennä töihin.